Olej Kokosowy
Olej Kokosowy – informacje
Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) – olej otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także masłem kokosowym).
Bardzo rzadko występuje w sprzedaży jako olej tłoczony na zimno, który pozostawiony jest jako naturalny, z typowym, kokosowym zapachem. Rafinowana wersja jest prawie bezzapachowa.
Typy oleju kokosowego dostępne w naszej ofercie
Zastosowania oleju lnianego
W przemyśle chemicznym: m.in. do wyrobu świec, apretury włókienniczej, otrzymywania alkoholi i kwasów tłuszczowych.
W przemyśle kosmetycznym: jako czysty olej do ciała lub do masażu, jako dodatek do kosmetyków przy bardzo suchej i pękającej skórze, przeznaczony również dla dojrzałej, uszkodzonej przez słońce skóry, przy neurodermitis. Stosowany w preparatach do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Olej kokosowy ma działanie „chłodzące” i uspokajające.
Eliot
Twój Partner w Olejowym Świecie
Telefon: +48 61 28 57 899
olej@olej.biz.pl
Fax: +48 61 28 57 258
firmaeliot@op.pl
Magazyn
ul. Trzecka 11,
Gowarzewo 63-004