Olej Palmowy
Olej Palmowy – informacje
Olej palmowy (tłuszcz palmowy)-olej otrzymywany poprzez tłoczenie nasion olejowca gwinejskiego ( Elaeis guineensis ) . Nasiona są bardzo twarde co utrudnia uzyskiwanie oleju, najpierw są suszone, później mielone, tłoczone i w końcowej fazie rafinowane. Olej o temperaturze pokojowej ma wygląd twardego, żółto-brązowego tłuszczu i charakterystyczny zapach.
Po rafinacji staje się twardą, białą do żółtawą masą o neutralnym, przyjemnym smaku. Skład: rafinowany olej palmowy zawiera ok. 51 % kwasu laurynowego, 17% kwasu mirystynowego, 13% kwasu olejowego, 8% kwasu palmitynowego, 2% kwasu stearynowego, 2% kwasu linolowego.
Typy oleju palmowego dostępne w naszej ofercie
Eliot
Twój Partner w Olejowym Świecie
Telefon: +48 61 28 57 899
olej@olej.biz.pl
Fax: +48 61 28 57 258
firmaeliot@op.pl
Magazyn
ul. Trzecka 11,
Gowarzewo 63-004